Νεα & Ειδησεισ › BASE Jumping στη Συμη

«Πέταξα πάνω απ' την παραλία του Άη Γιώργη»
Ο Στράτος Γιαμούκογλου κάνει "BASE jumping" στη Σύμη
Φωτογραφίες | Βίντεο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΥΡΟΝ

Η παραλία του Άη Γιώργη του Δυσάλωνα δεν είναι μόνο μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Σύμης αλλά και διεθνής προορισμός για αναρριχητές από όλο τον κόσμο που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τον Αη Γιώργη και τον κατακόρυφο βράχο του ύψους 360 μέτρων. Πέρα όμως από την αναρρίχηση, ο βράχος προσφέρεται και για ένα άλλο άθλημα πολύ πο συναρπαστικό αλλά και επικίνδυνο: το “BASE jumping”.

Ο όρος “BASE” βασίζεται στα αρχικά των λέξεων Βuilding (κτήριο), Antenna (κεραία), Span (γέφυρα), Earth (βράχος), δηλαδή σταθερά σημεία από όπου γίνεται ελεύθερη πτώση με κλειστό αλεξίπτωτο το οποίο το ανοίγει ο αθλητής αφού πηδήξει στο κενό. Πριν από μερικές μέρες, ο Στράτος Γιαμούκογλου, ο μοναδικός ίσως άνθρωπος στην Ελλάδα που ασχολείται με το άθλημα, ήρθε στη Σύμη και ήταν ο πρώτος που έπεσε από το βράχο του Αη Γιώργη και από υψόμετρο 230 μέτρων. Μάλιστα πραγματοποίησε δύο πτώσεις, την πρώτη το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και τη δεύτερη μια μέρα αργότερα.

Στην αποστολή στον Αη Γιώργη, πέρα του Στράτου Γιαμούκογλου ήταν ο Στέλιος Δερμιτζάκης, ο Παναγιώτης Χατζηνικήτας, ο Ανδρέας Αρβανίτης, ο Λίσαντρο Νταμόντε και ο Λουκάς Χατζηνικήτας.

Μετά από πεζοπορία αρκετής ώρας στο πυκνό και δύσβατο δάσος που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου του Αη Γιώργη του Δυσάλωνα, η αποστολή έφτασε στην άκρη του βράχου σε υψόμετρο περίπου 260 μέτρων. Από εκεί καταρριχήθηκαν περίπου 30 μέτρα για να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο όπου ο βράχος είναι εντελώς κατακόρυφος και ιδανικός για BASE jumping. Φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (ειδικά ρούχα, κράνος, κλπ.), ο Στράτος έπεσε από το βράχο του Αη Γιώργη και μετά από 3-4 δευτερόλεπτα άνοιξε το αλεξίπτωτο. Η πτώση διήρκησε περίπου ένα λεπτό και προσγειώθηκε στην άκρη της παραλίας όπου τον περίμεναν για να τον συγχαρεούν ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωκράτης Μαρούλης και κάτοικοι του νησιού.

Ο Στράτος Γιαμούκογλου είναι δάσκαλος από την Έδεσσα και ασχολείται με αθλήματα του αέρα για περισσότερα από 20 χρόνια. Ξεκίνησε στην Αμερική κάνοντας ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο (“skydiving”) και έχει κάνει πάνω από 600 τέτοιες πτώσεις στην καριέρα του. Αργότερα στην Ελλάδα ασχολήθηκε με το “παραπέντε” (αλεξίπτωτο πλαγιάς) αλλά και με άλλα “extreme” αθλήματα όπως το σκι στο χιόνι εκτός πίστας (απότομες πλαγιές, αναρρίχηση, κλπ.). Μάλιστα διαθέτει σχολή για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν κοντά στην Έδεσσα.

Με το BASE jumping ασχολείται τα τελευταία 5 χρόνια ξεκινώντας στη Βραζιλία όπου δούλευε ως δάσκαλος και έχει κάνει ήδη πάνω από 300 άλματα.

Το άθλημα είναι αρκετά επικίνδυνο, και όπως είπε ο Στράτος στα ΝΕΑ της Σύμης “θέλει σεβασμό και γρήγορα αντανακλαστικά μια και ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο, αλλά από την άλλη είναι πολύ συναρπαστικό”. Έχει πέσει από διάφορα σημεία στην Ελλάδα όπως στο Ναυάγιο της Ζακύνθου (200μ), στο φαράγγι της Αράδενας στην Κρήτη (130μ), στη Μονεμβασιά (85μ), στο Μέτσοβο (130μ) και τώρα στη Σύμη (230μ). Επίσης έχει κάνει άλματα και σε πολλά μέρη του εξωτερικού. Το καλοκαίρι ήταν στην Ευρώπη σε μια “BASE jumping” περιοδεία με άλλους 5 αθλήτές από τη Βραζιλία και έπεσαν από διάφορα μέρη σε Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.

Μια και το άθλημα δεν είναι καθόλου διαδεδομένο στην Ελλάδα, ο Στράτος ψάχνει και μελετάει μόνος του τα σημεία από τα οποία μπορεί να πηδήξει ώστε το άλμα να γίνεται σωστά και με ασφάλεια. Όπως δήλωσε στα NEA της Σύμης «το να ανακαλύπτεις τέτοια μέρη και να είσαι ο πρώτος που κάνει άλμα είναι δυνατό συναίσθημα γιατί ανοίγεις δρόμους και για άλλους. Κάθε μέρος, κάθε άλμα είναι διαφορετικό, το καθένα έχει τη δική του ομορφιά, τη δική του γοητεία. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις ένα ωραίο άλμα, μια καλή πτήση και μια ασφαλή προσγείωση».

Ο Στράτος γνώριζε από παλιά ότι στη Σύμη υπάρχει ένας κάθετος βράχος για αναρρίχηση (κάτι με το οποίο επίσης ασχολείται), αλλά δεν είχε ξανάρθει μέχρι τώρα και είχε να πει τα καλύτερα λόγια: «Η Σύμη είναι ένα ιδιαίτερο νησί ξεχωριστής ομορφιάς και ο Αη Γιώργης είναι μια φοβερή παραλία. Φυσικά η δικιά μου πρώτη εικόνα ήταν ακόμα πιο θεαματική γιατί την είδα από ψηλά... πέταξα πάνω από την παραλία... τρομερά συναισθήματα. Είναι ένα μέρος που αγάπησα και θα επισκευθώ πολλές φορές, όπως και πολλοί άλλοι σαν κι εμένα από όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ τον Αη Γιώργη και τον Πανορμίτη».

Και συμπήρωσε: «Έχω ένα όραμα... θα ήθελα ορισμένα πράγματα που τα βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση να γίνουν πραγματικότητα και στην Ελλάδα, γιατί έχουμε φοβερά μέρη που είναι αναξιοποίητα, αλλά χρειάζονται ανοιχτά μυαλά. Και δω θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχό σας γιατί έχει αυτό το προσόν, και πιστεύω θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μια ιδιαίτερη εκδήλωση το καλοκαίρι που δεν θα έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα...».

© Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Σύμης
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση tου κειμένoυ ή των φωτωγραφιών χωρίς τη γραπτή έγκριση της σύνταξης

[πατήστε για μεγαλύτερο μέγεθος]

Φωτογραφίες: Ανδρέας Αρβανίτης (τελευταία φωτογραφία από τον KALIO)
Φώτο editing: SymiGreece.com
Βίντεο: Στέλιος Δερμιτζάκης, Παναγιώτης Χατζηνικήτας, Ανδρέας Αρβανίτης, Σωκράτης Μαρούλης
Βίντεο editing: SymiGreece.com (βίντεο #1), Στράτος Γιαμούκογλου (βίντεο #2)(0) Comments

Be the first to post a comment!

You need to login or register to post or reply to a comment.

5195 hits