Νεα & Ειδησεις › Κουκκουμας

Τα προβλήματα με τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα βίντεο που τραβήξαμε δυστυχώς συνεχίζονται, αλλά το παλεύουμε ακόμα... Μέχρι όμως να τελειώσει το... πάλεμα, ανεβάσαμε κάποιες φωτογραφίες που μας έστειλαν φίλοι της ιστοσελίδας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σεβαστή και στον Μαρκ και ελπίζουμε nα προσθέσουμε πολλές περισσότερες σύντομα!


Πρωτομαγιά και Κουκκουμάς παρέα χτες το βράδυ στον Αη Θανάση στο Χωριό. Μετά το τέλος του Εσπερινού πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο πλατύ του Αη Θανάση αλλά και και έξω και γύρω απ’ το προαύλιο.

Η αρχή έγινε με την Ειρήνη Σεμερτζάκη που αναφέρθηκε στην Πρωτομαγιά δίπλα σ’ ένα τεράστιο και πανέμορφα διακοσμημένο στεφάνι που είχε φτιάξει και στόλιζε όλο το χώρο. Ακολούθησε η Σεβαστή Νικόλη, η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Σύμης, που μίλησε (στα ελληνικά και στα αγγλικά) για το έθιμο του Κουκκουμά (για όσους δεν το γνωρίζουν μπορούν να διαβάσουν όλες τις λεπτομέρειες στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά, κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές κάθησαν κυκλικά γύρω από το δίσκο με το ξυστί και άρχισαν το τραγούδι του Κουκκουμά πριν βγάλουν ένα-ένα τα δαχτυλίδια από το ξυστί για να τα επιστρέψουν σε αυτές που τους ανήκαν λέγοντας ένα αντρικό όνομα για κάθε δαχτυλίδι.

Μετά την αναπαράσταση του Κουκκουμά, σειρά είχε η μουσική και ο χορός. Με τη μουσική υποστήριξη του συγκροτήματος του Μιχάλη Μισσού, την αρχή έκαναν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ειρήνης Μυλωνάκη που χόρεψαν μοντέρνους χορούς δίνοντας τη σκυτάλη στο παιδικό και εφηβικό τμήμα χορού της Ένωσης Γυναικών που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα (θέλουμε να ελπίζουμε προσωρινό!) δεν μας επιτρέπει προς το παρόν να σας δείξουμε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε από την αρχή της βραδιάς και το βίντεο από τους χορούς της Ειρήνης Μυλωνάκη. Έτσι λοιπόν συγχωρείστε μας που αρχίζουμε απ’ το τέλος... και ελπίζουμε σύντομα να προσθέσουμε όλο το υπόλοιπο υλικό.

Καλη διασκέδαση με ένα δεκάλεπτο βιντεάκι και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν για να περάσει όλος ο κόσμος τόσο όμορφα!Πρωτομαγιά το Σάββατο και εκτός από τα στεφάνια του Μάη, έχουμε και Κουκkουμά. Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει όπως κάθε χρόνο στο πλατύ του Αη Θανάση στο Χωριό το Σάββατο στις 19:30 με τη συμμετοχή της Ένωσης Γυναικών Σύμης που θα είναι υπέυθυνη για τις φορεσιές και το όλο στήσιμο του φετινού Κουκκουμά. H SymiGreece.com θα καλύψει επίσημα τη φετινή εκδήλωση ύστερα από πρόσκληση που λάβαμε από την εκκλησιαστική επιτροπή του Αη Θανάση και την Ένωση Γυναικών Σύμης.

Σας περιμένουμε όλους.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης θα δημοσιεύσουμε εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ και βίντεο σε αυτή τη σελίδα.

Για όσους δεν γνωρίζουν ή θέλουν να θυμηθούν τι είναι ο Κουκκουμάς, ζητήσαμε από την πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Σύμης Σεβαστή Νικόλη να μας μας εξηγήσει το έθιμο και την ιστορία του στη Σύμη...


Ο ΚΟΥΚΚΟΥΜΑΣ
της Σεβαστής Νικόλη

Στη Σύμη στις 2 Μαΐου απ’ τα παλιότερα χρόνια μέχρι σήμερα γιορτάζεται το έθιμο του Κοκκουμά, του κλήδονα όπως γνωρίζουμε σαν έθιμο καθιερωμένο Πανελλαδικά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου ανήμερα του Άη Γιάννη εμώ στη Σύμη στις 2 Μαΐου γιατί έπρεπε να είναι οι σφουγγαράδες στη Σύμη, πριν φύγουν τα καίκια για το πολύμηνο ταξίδι για το ψάρεμα των σφουγγαριών.

Παλιά ο κουκκουμάς γινόταν σε κάθε γειτονιά, σε σπίτι που συνήθως το επέλεγαν τα κορίτσια που θα έπαιρναν μέρος. Το έθιμο έπαιρνε μορφή ιεροτελεστίας και είχε σκοπό τα νεαρά ανύπαντρα κορίτσια να δούνε ποιόν άνδρα θα παντρευτούν. Αργότερα επεκράτησε να γίνεται στο πλατύ του Άη Θανάση και τα τελευταία χρόνια γίνεται εκεί η αναπαράσταση του εθίμου.

Οι προετοιμασίες άρχιζαν 3-4 μέρες πριν. Οι κοπέλες έβγαιναν κατά ομάδες, γυρνώντας πόρτα – πόρτα τα σπίτια και μάζευαν τα ονόματα των κοριτσιών που θα έπαιρναν μέρος στον ΚΟΥΚΚΟΥΜΑ. Να τονίσουμε ότι οι μάνες εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ αυστηρές και δεν άφηναν εύκολα τα κορίτσια τους να πάρουν μέρος, μόνο αν ήταν σίγουρες για τις υπόλοιπες κοπέλες από ποιο σπίτι ήταν. Σε κάποια σάλα λοιπόν τα κορίτσια ετοίμαζαν τον κουκκουμά ως εξής:

Από βραδύς οι κοπελιές που θα έπαιρναν μέρος συγκέντρωναν σ’ ένα πήλινο κουκκουμάρι (απ’ όπου πήρε και το όνομα του), το αμίλητο νερό (λεγόταν αμίλητο γιατί οι κοπέλες που το συγκέντρωναν δεν έπρεπε να μιλούν μεταξύ τους καθ’ όλη την διαδρομή, αλλά ούτε και με περαστικούς), από επτά σπίτια που το όνομα της κάθε νοικοκυράς έπρεπε να είναι Ειρήνη. Μέσα στο ξυστί με το αμίλητο νερό έβαζαν οι ανύπαντρες νεαρές κοπελιές τα δαχτυλίδια τους, το σκέπαζαν μ’ ένα κόκκινο μεταξωτό μαντήλι και το έβγαζαν στο δώμα να το δουν τ’ άστρα.

Με το αμίλητο νερό ζύμωναν επίσης την πίτα, η οποία επαρασκεύαζετο από αλεύρι, νερό και μπόλικο αλάτι. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ζύμωναν την πίτα γονατιστές σε πήλινη λεκάνη με την πλάτη προς την λεκάνη δηλ. με τα χέρια προς τα πίσω. Τη πίτα την αλμυρή την έτρωγαν τα κορίτσια σίγουρες ότι στον ύπνο τους θα διψούσαν και θα ζητούσαν νερό από κάποιο σπίτι, οπότε λέγεται ότι αν αυτό είχε ανύπαντρο γιο με το όνομα που της φώναξαν βγάζοντας το δαχτυλίδι από το ξυστί, αυτόν θα παντρευόταν. Την ημέρα του Κουκκουμά οι κοπέλες ετοίμαζαν διάφορα φαγητά συνήθως ντολμαδάκια και τη πίτα. Μετά το φαγητό έβαζαν στη μέση της σάλας ένα στρογγυλό μεγάλο ταψί συνήθως μπακκιρένιο, τοποθετούσαν πάνω σ’ αυτό το ξυστί με τα δαχτυλίδια αφού το ξεσκέπαζαν, έβαζαν μέσα βασιλικό και άλλα μυρωδικά φυτά. Τότε οι κοπέλες κάθιζαν τριγύρω στο ταψί και χτυπώντας τα χέρια τους ρυθμικά πάνω στο ταψί άρχιζαν να τραγουδούν τα τραγούδια του κουκκουμά σε τρίσημη βυζαντινή μελωδία για να ξυπνήσουν τον κουκκουμά.

Να βγάλουμε τον Κουκκουμά να – α βγει Χαριτωμένη
Να βγαλούμε τον Κουκκουμά
Να βγει της Παναγιάς ο γιος και της κυράς η κόρη
να βγει της Παναγιάς ο γιος
Στη μια του Μα στις δυο του Μα τον κουκκουμά να βγάλω
Κι αν είναι καλορίζικος, τον αγαπώ θα πάρω
Να βγάλουμε τον κουκκουμά.
Αη Θανάση αφέντη μου έβγα απ’ το θρονί σου
Να δεις χαρές που γίνονται έξω απ’ το πλατύ σου
Να βγάλουμε τον κουκκουμά.
Γύρω τριγύρω στο σινί πέρδικες πλουμισμένες
Και του καιρού χαρούμενες και καλοπαντρεμένες…

Το τραγούδι κρατά πολλή ώρα. Μετά βγάζουν τον βασιλικό και τα άλλα μυρωδικά φυτά, είναι η ώρα να βγάλουν ένα - ένα τα δαχτυλίδια. Ένα κορίτσι ανήλικο που πρέπει να ζουν οι γονείς της αρχίζει να βγάζει ένα – ένα τα δαχτυλίδια φωνάζοντας ένα τυχαίο ανδρικό όνομα και σ’ αυτήν που ανήκει το δαχτυλίδι δίνει και το ανδρικό όνομα, που σημαίνει ότι θα παντρευτεί άνδρα με αυτό το όνομα. Στην συνέχεια τα κορίτσια τρώνε την αλμυρή πίτα.

Το γλέντι για όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο συνεχίζεται με τις μελωδίες του λαούτου, του βιολιού, του ακορντεόν και της λίρας, μέχρι πρωίας όσο τους κρατάνε τα πόδια τους. Οι κοπελιές ελπίζουν η βραδιά να δείξει αν είναι τυχερές σ’ αυτό τον κουκκουμά, αν είναι δε και λίγο μεγαλοπές εύχονται να μην απογοητευτούν για άλλη μια φορά. Γιατί θα τις περιμένει το ράφι όπως λέει η λαϊκή παροιμία. Ας ευχηθούμε όλα να πάνε καλά για όλες, όπως επιθυμούν.

Καλή τύχη και στον φετινό ΚΟΥΚΚΟΥΜΑ.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον τουριστικό οδηγό του Κώστα Φαρμακίδη και της Αγάπης Καρακατσάνη

Τελευταια Νεα

Αλλεσ Ειδησεισ

- Κοινωνικο Παντοπωλειο στη Συμη 19/11/2013
- Πανορμιτεια 2013 02/07/2013
- Δημοτικό Συμβουλιο 6/6/2013 05/06/2013
- Παρτυ Αιμοδοσιας 03/06/2013
- Εορτασμος 8ης Μαιου 2013 08/05/2013
- Πασχα στη Συμη 2013 05/05/2013
- Γιορτη Αγιου Σαββα εν Καλυμνω στη Συμη 21/04/2013
- Συγκεντρωση Τροφιμων 2012-2013 13/04/2013
- Επισκεψη Δ.Σ. Συλλογου Αιμοδοτων στον Πανορμιτη 07/04/2013
- 29η Αιμοδοσια στη Συμη 01/04/2013
- Ετησιος Χορος Εθελοντων Αιμοδοτων Συμης 2013 24/03/2013
- Δενδροφυτευση στη Συμη 11/03/2013
- Εορτασμος 7ης Μαρτιου 2013 08/03/2013
- Καλεσμα Αιμοδοσιας 27/02/2013
- Το Νεο Δ.Σ. του Συλλογου Εθελοντων Αιμοδοτων Συμης 13/02/2013
- Γιορτη Αγιου Χαραλαμπου 2013 10/02/2013
- Γιορτη Αγιου Αθανασιου 2013 18/01/2013
- Θεοφανεια 2013 στη Συμη 07/01/2013
- ΣΥΜΗ NEWS | Δεκεμβριος 2012 13/12/2012
- Στηριζουμε τη ΣΥΜΗ 13/12/2012
- Χειμερινα Δρομολογια Πρωτεα 13/12/2012
- ΣΥΜΗ NEWS | Οκτωβριος 2012 20/10/2012
- ΣΥΜΗ NEWS | Αυγουστος 2012 20/09/2012
- Παρτυ με Kρητικα και Νησιωτικα 14/09/2012
- ΣΥΜΗ NEWS | Ιουνιος 2012 12/07/2012
- Στη Συμη... με τη χαρα των τραγουδιων... 30/06/2012
- Βουλευτικες Εκλογες 17ης Ιουνιου 2012 17/06/2012
- ΣΥΜΗ NEWS | Μαιος 2012 11/06/2012
- 28η Αιμοδοσια στη Συμη 11/06/2012
- Σεισμος κοντα στη Συμη 10/06/2012(0) Comments

Be the first to post a comment!

You need to login or register to post or reply to a comment.

4232 hits