Φεστιβαλ Συμης"Συμη, το Νησι των Σφουγγαραδων" απο το Συμιακο Θεατρο / Thetrical Performance by the Symiot Theatre

Με το έργο «Σύμη το νησί των Σφουγγαράδων» το Συμιακό Θέατρο κάνει πρεμιέρα τη Κυριακή 22 Αυγούστου στη Σύμη.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή των σφουγγαράδων που ήταν άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Σύμης και των Συμιακών. Η αλιεία των σφουγγαράδων ξεκίνησε πολύ νωρίς στο νησί του Νηρέα και μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Σύμη κρατά τα ηνία και σε ότι αφορά τον σπογγαλιευτικό στόλο και σε ότι αφορά το εξαγωγικό εμπόριο.

Το 1863 ο Φώτης Μσστορίδης φέρνει από τις Ινδίες το πρώτο σκάφανδρο στην Ελλάδα και για να ξεφοβηθούν οι άντρες το φορά στη γυναίκα του την Ευγενία Μαστορίδου που κάνει την πρώτη κατάδυση στο λιμάνι της Σύμης. Τον Απρίλιο του 1900, Συμιακοί σφουγγαράδες αποκαλύπτουν το ναυάγιο των Αντικυθήρων με τα γνωστά πολύτιμα ευρήματα. Το 1913 ο Στάθης ο Χατζής χωρίς καμία Μηχανική υποστήριξη, κάνει βουτιά στα 87 μέτρα στο λιμάνι της Καρπάθου και ξεμπλέκει την άγκυρα του πλοίου Regina Margarita.

Από την ραγδαία μετοίκηση του πληθυσμού της Σύμης επί Ιταλοκρατίας, ξεκινά η παρακμή για την σπογγαλιεία στη Σύμη και ο οικονομικός μαρασμός επέρχεται με την ανακάλυψη του πλαστικού, που χρησιμοποιείται ευρύτερα στη βαριά βιομηχανία.

Το έργο για μία και μόνη φορά θα παιχτεί στην Πλατεία στον Κάμπο του Γιαλού, που πριν από κάποιες δεκαετίες δέσποζε το καρνάγιο της Σύμης και από του χρόνου θα ανεβαίνει κάθε Αύγουστο (το πρώτο Σάββατο) μπροστά στο Ρολόι, όπου θα γίνεται και αναπαράσταση του φευγιού και του ερχομού των σφουγγαράδων.

Το έργο έγραψε ο Μανώλης Αντωνόγλου.

Συμμετέχουν: Μαριάνθη Καρπαθάκη, Μαρούλλα Κολιδάκη, Ελένη Φαρμακίδου, Ελένη Διασινού, Ευαγγελία Πατατούκου, Σωτήρης Κ. Πατατούκος, Σωτήρης Ι. Πατατούκος, Κώστας Οθείτης, Μανώλης Αντωνόγλου, Γιώργος Κυπριώτης, Αντώνης Φωτάρας, Σωτήρης Ζουρούδης, Βασιλική Πατατούκου, Κλεονίκη, Σουλήρα, Μαρίνα Λουλλουργά, Νικήτας Ζουρούδης, Βαγγέλης Γιακουμάτος, Κώστας Χατζηγιαννάκης, Μερκούρης Μπαλής, Στέφανoς Κατσιμπράκης και τριάντα περίπου κομπάρσοι.

Ώρα Έναρξης 21:00
Είσοδος ελεύθερη


Updated 22/08/2010, 13:48 // 2120 hits